Wednesday, October 25, 2006

Ο παλιός ήταν αλλιώς

Φρέσκα φθινοπωρινά βιβλία που ακόμη αχνίζουν από το τυπογραφείο. Ένα από αυτά το νέο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα «Η γυναίκα που πετάει» από τις εκδόσεις «Κέδρος». Τον Κουμανταρέα τον αγαπήσαμε παλιά με τα «Μηχανάκια», την «Κυρία Κούλα», τη «Βιοτεχνία υαλικών», τον «Ωραίο λοχαγό». Μετά διαβάζαμε τον Κουμανταρέα επειδή το είχαμε συνηθίσει. Ο ίδιος ο συγγραφέας ποτέ δεν πρόδωσε τους αναγνώστες του. Απλώς κάποιες φορές είχε και λιγότερο καλές στιγμές. Αλλά πάντα ήταν μια εγγύηση. Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται εν μέρει κουρασμένος παρόλον ότι προβάλει ένα περισσότερο «ανοιχτό» προφίλ. Μιλάει ανετότερα για προσωπικές του ιδιαίτερες καταστάσεις, φαινομενικά χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να κρύβεται. Το ίδιο «άνοιγμα» θα μπορούσε να πει κανείς έχει υιοθετήσει και στα γραπτά του. Ο λόγος ρέει πάντα αβίαστα, ο Κουμανταρέας υπάρχει αδιαλείπτως πίσω από τις σελίδες του είτε σαν ευαίσθητος αποδέκτης των καινούριων καταστάσεων της ελληνικής κοινωνίας, είτε σαν νοσταλγός των παλιών ημερών. Το νέο του βιβλίο διαβάζεται χαλαρά, σα να πίνει κανείς ένα ελαφρύ λευκό δροσερό κρασί. Δεν απαιτείται να ψάξει κανείς για τίποτ’ άλλο πίσω από αυτό. Αυτό αρκεί, αν αυτό σου αρκεί σαν αναγνώστη. Είναι ένας καινούριος Κουμανταρέας.
Παραθέτω το κείμενο από το οπισθόφυλλο.
«Γυναίκα που πετάει είναι η γιαγιά Αγγελική, που από το στόμα του εγγονού της μαθαίνουμε την ιστορία του άτυχου γάμου της με τον Συνταγματάρχη Αριστείδη.Με τη φωνή της πετάει και η Μαρία Κάλλας στη σύντομη επίσκεψή της στην Αθήνα το καλοκαίρι του ‘57. Γυναίκες που πετάνε στον ύπνο τους η Μπρόνια, η Ροβένα, η Μάγια και η Ναταλία, οι τέσσερις μετανάστριες που ονειρεύονται τις πατρίδες τους. Η κυρία Βικτωρία πετάει κι αυτή μαζί με τους μετεωρίτες μιας καλοκαιρινής νύχτας. Γυναίκα που πέταξε πια, η μάνα του Άρη στο ομότιτλο διήγημα. Υπάρχουν και άντρες σ’ αυτές τις έντεκα ιστορίες: από τον μυστηριώδη Δανό βιολιστή και τα δίδυμα ανάπηρα αγόρια ως τον ταξιτζή με το χαμένο κινητό. Αυτοί όμως δυσκολεύονται να πετάξουν».

6 Comments:

Blogger Εαρινή Συμφωνία said...

Ωραία, ωραία! Αυτό διαβάζω κι εγώ τώρα. Θα τα πούμε και πάλι, λοιπόν.

9:44 am  
Blogger bibliofagos said...

εαρινή συμφωνία
Περιμένω τη γνώμη σας αγαπητή.

12:05 am  
Blogger Mh Xeirotera said...

Isos h xalarotita tis grafhs (ke tis anagnoshs kat' epektash) na einai mia prosklish ston anagnosth na petaksei ki' aftos gia na sinantisei aftes tis mythikes morfes.

10:16 am  
Blogger bibliofagos said...

mh xeirotera
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε αγαπητέ. Η λογοτεχνία είναι από κάθε άποψη άκρως υποκειμενική. Το ίδιο και η κριτική. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Αν αυτό το βιβλίο το είχε γράψει κάποιος άλλος ονόματι Κουμάντος Μενηνταρέας θα του έβγαζα το καπέλο. Καταλαβαίνετε υποθέτω.

1:32 am  
Blogger Eleni63 said...

Το διαβάζω αυτό τον καιρό. Να δούμε

1:36 pm  
Anonymous Anonymous said...

Ευχάριστα ακόμα και οταν είναι δυσάρεστα τα διηγήματα του Μ.Κ, μονo που γίνεται λιγο σνομπ σε κάποιες περιπτώσεις (βλέπε μετεωρήτες).

11:50 am  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter