Sunday, September 17, 2006

Αντρική ματιά στον έρωτα

Τον Γιώργο Βιδάλη πάνω από 25 χρόνια τον συναντάμε σαν δημοσιογράφο του καλλιτεχνικού στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Το «Τρυφερή είναι η ήττα» από τις εκδόσεις «Κέδρος» είναι το πρώτο του βιβλίο. Ο Βιδάλης στο βιβλίο του είναι όπως και στα ρεπορτάζ του. Χαμηλών τόνων με μια ευδιάκριτη δόση ευαισθησίας που διατρέχει και την ιστορία του. Χιούμορ και ρομαντισμός συνυπάρχουν σφιχταγκαλιασμένα σε μια απόπειρα διερεύνησης του ερωτικού στοιχείου και της ζωής που χάνεται. Ο Αριστείδης, ο πρωταγωνιστής του, ένας πενηντάρης μεταφραστής ρομαντικός και διανοούμενος, λάτρης του γυναικείου φύλου και viveur, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του, που κληροδότησε πεθαίνοντας σε έναν ανιψιό του, διηγείται με ευαισθησία και απλότητα τους έρωτες που απόλαυσε και τους έρωτες που ξεγλίστρησαν απ’ τα χέρια του σαν να είναι η ίδια η πορεία της ζωής του. Μια πρώτη αλλά ώριμη λογοτεχνική προσπάθεια που μυρίζει βιωμένη ζωή και αληθινή αντρική ευαισθησία. Ένα βιβλίο που συγκινεί και ψυχαγωγεί. Παραθέτω το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
«"Προσπαθώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς γυναίκες, χωρίς θάλασσα, χωρίς βιβλία. Φρίκη! Θα μετανάστευα σε άλλο πλανήτη για να τα βρω." Ένας πενηντάχρονος μεταφραστής που κάνει διακοπές στο νησί του πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στην ερωτική κλίνη. Στο σπίτι του στην Αθήνα θα βρεθεί ένα σημειωματάριο που απευθύνεται στον φοιτητή ανιψιό του. Μέσα από τις σελίδες ξετυλίγεται η ζωή του και το ημιτελές "διδακτορικό" του για το γυναικείο φύλο. Ό,τι είναι ωραίο είναι γένους... θηλυκού, θεωρεί ο ερωτοβάμων, γκαφατζής και μυθοδίαιτος αντιήρωας του βιβλίου. Χάνεται με γυναίκες σαγηνευτικές κι αγαπημένες, προσιτές κι απόμακρες. Αλλά και με ιδεατές, όπως η γνώση, η πίστη, η μνήμη.Ένα μυθιστόρημα με χιούμορ κι ευαισθησία για το αιώνιο χάσμα ανάμεσα στο αρσενικό και στο θηλυκό. Με την ήττα να παραμονεύει και το χρόνο να κρυφογελάει.»


5 Comments:

Blogger porter said...

Θα το διαβάσω σίγουρα.

11:59 pm  
Blogger bibliofagos said...

ΓΟΥΡΙ
Καλώς όρισες και καλή ανάγνωση.

1:38 pm  
Blogger Alexandra said...

Όμορφες περιγραφές, ευαίσθητες, γεμάτες λατρεία για τη γυναίκα, αλλά δεν χάνουν την αρρενωπότητά τους... σπάνιο.

6:56 pm  
Blogger bibliofagos said...

alexandra
Αγαπητή μου ακριβώς γι' αυτό το βιβλίο έχει την αξία του. Είναι γραμμένο με την πένα βουτηγμένη στην αγάπη ενός άντρα για τη γυναίκα. Σωστά τα λες.

8:39 pm  
Blogger Eleni63 said...

o τίτλος δείχνει πάντως έλλειψη φαντασίας. Τρυφερή είναι η ήττα αποτελεί τροποποίηση του τρυφερή είναι η νύχτα. Και ναι μεν η εμπορικότητα απαιτεί κάτι να σου θυμίζει από την άλλη όμως η έλλειψη φαντασίας στον τίτλο δεν προδιαθέτει και πολύ.

2:21 pm  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter