Saturday, September 09, 2006

Χάρτινοι Παλαιολόγοι

Ο Γιώργος Λεονάρδος έχει πίσω του σχεδόν μισό αιώνα, αν δεν απατώμαι, γραψίματος, κυρίως δημοσιογραφικής δουλειάς. Στη λογοτεχνία εισήλθε πολύ αργότερα και στο ιστορικό μυθιστόρημα -με τη μορφή που εκείνος το διακονεί- το 1998 με τον Μπαρμπαρόσα τον πειρατή. Κατόπιν στράφηκε στην ιστορία του Βυζαντίου και τώρα εκδίδει ακόμη ένα βυζαντινό ιστορικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Λιβάνη, τους "Παλαιολόγους". Ο Λεονάρδος είναι ένας χαμηλών τόνων συγγραφέας, συντηρητικός και μαθημένος στην έρευνα. Αυτό δεν είναι κακό. Αντίθετα διαβάζοντας τα βιβλία του μπορείς να είσαι αρκετά σίγουρος ότι δεν έχει κάνει λάθη στα γεγονότα που αναφέρει. Και αναφέρει πολλά. Παίρνοντας στα χέρια μου ένα ιστορικό μυθιστόρημα, έτσι όπως τα χαρακτηρίζουν, έχω πάντα την περιέργεια να δω την αιτία για την οποία ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί με το θέμα του. Τις περισσότερες φορές δεν την βρίσκω και αυτό με απογοητεύει σαν αναγνώστη. Γιατί πιστεύω ότι όταν ασχολείσαι με κάτι που γι' αυτό έχει "μιλήσει" η ίδια η ιστορία πρέπει να έχεις κάτι άλλο να πεις. Η έρευνα δεν αρκεί μόνη της για να διαμορφώσει ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Δεν είναι η θέση μου και ούτε γνωρίζω βέβαια να δώσω σε συγγραφείς συμβουλές με ποιό τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά αν θέλω απλώς να πληροφορηθώ τα ιστορικά γεγονότα ο Παπαρρηγόπουλος είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα πηγή. Και πολλοί άλλοι ιστορικοί βέβαια. Από ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιμένω κάτι παραπάνω. Φυσικά με αυτό δεν εννοώ την περιγραφή της ψυχικής κατάστασης των ηρώων, που δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω παρά μόνον σελίδες, αλλά μια ιδιαίτερη θέση, μια άποψη του συγγραφέα, η οποία θα με οδηγήσει, σαν αναγνώστη, να προβληματιστώ και φυσικά να ψυχαγωγηθώ. Από το βιβλίο του Λεονάρδου έλειπε το πρώτο σκέλος. Επειδή όμως δεν θέλω να τον αδικήσω θα επανέλθω στην εμπεριστατωμένη έρευνα που σ' αυτήν πάντα ο συνεπής συγγραφέας καταφεύγει. Βέβαια και εδώ με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν είμαι ιστορικός για να γνωρίζω. Θα σημειώσω ότι ο Λεονάρδος έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων και με ένα βραβείο από κάποια χριστιανική οργάνωση, αν δεν κάνω λάθος, για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Κι ακόμη να προσθέω πως για ένα μικρό διάστημα ήταν στη λίστα με τα ευπώλητα. Παραθέτω το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
"Τα συγκλονιστικά, αποτρόπαια και αποκρουστικά γεγονότα των εμφυλίων πολέμων μεταξύ των Παλαιολόγων, που χάραξαν τη χωρίς επιστροφή πορεία προς την αυτοκαταστροφή και τη διάλυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εξιστορεί στο νέο του βιβλίο ο Γ. Λεονάρδος. Αν και αυτοτελές -καρπός ενδελεχούς μελέτης των ιστορικών λεπτομερειών και των ανθρώπινων αδυναμιών που σημάδεψαν τους "άρχοντες" τον αιώνα προ της αλώσεως- αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, και συνέχεια του προηγούμενου ιστορήματός του "Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος - Ο Ελευθερωτής".Το ανά χείρας ιστορικό μυθιστόρημα αναδεικνεύει, με τρόπο γλαφυρό και ευπροσήγορο, τα ηρωικά αλλά και τα μιαρά γεγονότα που επηρέασαν δραματικά τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων της πρώην Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεγονότα που παραποιήθηκαν, είτε εκούσια είτε ακούσια, ώστε να συμβάλουν στη νάρκωση του λαού για γενιές ολόκληρες.Ένα ιστορικό μυθιστόρημα στο οποίο η αλήθεια υπερτερεί της φαντασίας, όπου αυτή χρησιμοποιήθηκε από το συγγραφέα για την ευχερέστερη κατανόηση του αφηγήματός του..."

8 Comments:

Blogger roidis said...

το είδα στα ράφια και το χάζεψα για λίγο, δεν ήμουν σε διάθεση να το αγοράσω.
Θα το έχω στα υπ'όψη...

9:12 pm  
Blogger bibliofagos said...

roidis
Αν και θα προτιμούσα την αυτούσια ιστορία του Παπαρρηγόπουλου δεν παύει να λέει αλήθειες για τα γεγονότα παρόλο που το βρίσκω υπερ το δέον συντηρητικό και παλαιάς κοπής -που θα λέγαμε-. Καλό βράδυ.

2:14 am  
Blogger ellinida said...

Καλημέρα .
Το πέρασα στις βιβλιοπροτάσεις . Ενδιαφέρον ακούγεται . :)

8:02 am  
Blogger bibliofagos said...

ellinida
Διαβάσατε άραγε αγαπητή φίλη τι έχω γράψει; Γιατί πολύ φοβούμαι ότι απλώς ρίξατε μια ματιά. Ζητώ συγνώμη αν το λέω αυτό αλλά μου εδόθη αυτή η εντύπωση. Κατά τα άλλα αν το βρίσκετe ενδιαφέρον μπορείτε να το αναδημοσιεύσετε. De gustibus...

9:52 pm  
Blogger Librofilo said...

Αγαπητέ,τι πάθατε με τα Βυζαντινά?

2:20 pm  
Blogger bibliofagos said...

librofilo
Προτείνω να ρωτήσουμε τους συγγραφείς. Αν κάνουμε μια καταμέτρηση σχετικά με τα βυζαντινά που έχουν γράψει, γράφουν και θα γράψουν οι συγγραφείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό θα διαπιστώσουμε ότι ανέρχονται σε δεκάδες. Αν τους εμπνέουν ποιός μπορεί να έχει αντίρρηση. Τι λέτε; Σας κάνω μια πρόταση συνεργασίας μια και το συζητάμε. Καταμετρούμε τα βυζαντινά που κυκλοφορούν; Θα είναι μια νέα έρευνα που σίγουρα θα έχει λογοτυεχνικό ενδιαφέρον.

10:18 pm  
Blogger Librofilo said...

Τα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν γύρω από την Βυζαντινή περίοδο είναι όντως αρκετά-πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ως θέμα την κλασσική Ελλάδα.Είναι αξιοπερίεργη η έλλειψη μυθιστορημάτων γύρω από την σκοτεινή εποχή της Τουρκοκρατίας.Υποθέτω ότι το Βυζάντιο ελκύει τους συγγραφείς λόγω της ατμόσφαιρας και του μυστικισμού που αποπνέει.Ωραία η πρόταση σας αλλά εγώ ξέρετε,είμαι πολύ τεμπέλης γιά να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο.Απλά είδα ότι διαβάσατε δύο βιβλία γύρω από την ίδια περίοδο και μου έκανε εντύπωση.

4:19 pm  
Blogger bibliofagos said...

Έχετε δίκιο για την έλλειψη μυθιστορημάτων που να αναφέρονται στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Πιστεύω πως επειδή είναι μια ηττοπαθής περίοδος χωρίς πολλά ιστορικά στοιχεία γι' αυτό οι συγγραφείς απέχουν. Έτσι κι αλλιώς οι νέοι συγγραφείς μάλλον αποφεύγουν αυτές τις περιόδους γράφοντας βιβλία που αναπαριστούν τη σύγχρονη εποχή παρά κάποια του παρελθόντος. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Να είστε τεμπέλης. Κάνει καλό στη σκέψη. Χωρίς τεμπελιά δεν δουλεύει το μυαλό. Όσο για την έρευνα αφήστε με να λέω. Η έλλειψη χρόνου την στέλνει στις καλένδες.

10:18 pm  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter