Tuesday, December 19, 2006

Eμφύλιος για πάντα.

Τον Νίκο Δαββέτα τον ξέραμε ως ποιητή. Εδώ και λίγα χρόνια τον γνωρίσαμε και σαν μυθιστοριογράφο. Τα δυο προηγούμενα βιβλία του δεν τα έχω διαβάσει αλλά το πρόσφατο «Λευκή πετσέτα στο ρινγκ» από τις εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είναι ένα καλοδουλεμένο, καλοστημένο από πλευράς δομής και πρωτοτυπίας εγχείρημα. Εξ ίσου ενδιαφέρον παρουσιάζεται και θεματικά. Δεν περίμενε κανείς ένας τόσο νεότερος ηλικιακά συγγραφέας να ασχοληθεί με τον εμφύλιο. Αυτό όμως φαίνεται λειτούργησε εποικοδομητικά διότι έχει αποφευχθεί η διήγηση εν θερμώ, γεγονός που κάνει αυτού του είδους τα μυθιστορήματα πολλές φορές να αγγίζουν τα όρια του διδακτικού δράματος, ας μου επιτραπεί ο όρος.
Στο έργο λοιπόν παρακολουθούμε ένα δημοσιογράφο καθώς προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία δύο αριστερών από αριστερούς στον Εμφύλιο και εν κατακλείδι οδηγείται, μετά από περιπέτειες και παράξενα συμβάντα, στον εαυτό του.
Ο Δαββέτας μέσα από αυτή την ιστορία μιλάει για ξεφτισμένες ιδεολογίες, μιλάει για πολιτική, για την αιώνια κόντρα της αριστεράς με τη δεξιά, για καταρρακωμένους ανθρώπους. Και όλα αυτά μ’ έναν τρόπο φρέσκο που δεν θυμίζει σε τίποτα παλιακές ιστορίες. Ο λόγος του πολυφωνικός και η γλώσσα του με ποιητικές αποχρώσεις και ευελιξία που κάνει το κείμενο ρέον και ευχάριστο. Γενικά είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.
Παραθέτω το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
«Από ποιους γράφεται τελικά η ιστορία; Από τους νικητές ή μήπως κι από τους ηττημένους;Νοέμβρης του 1999:Ένας «παροπλισμένος» ρεπόρτερ αναλαμβάνει να ερευνήσει μια πολιτική δολοφονία του 1944. Όσο όμως προχωρά η έρευνά του τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται πως η αποκάλυψη της Αλήθειας δε συμφέρει κανέναν. Ούτε ακόμη κι αυτόν τον ίδιο! Τι θα κάνει λοιπόν; Θα αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους ή θα σωπάσει;»

3 Comments:

Blogger Πάπισσα Ιωάννα said...

Φτιάχνετε σιγά σιγά ένα αρχείο αναγνώσεων, στο οποίο αξίζει να ανατρέχει κανείς, άσχετα αν συμφωνεί ή όχι.
Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε -ελπίζω- και επί της ουσίας.
Καλές γιορτές
Πατριάρχης Φώτιος

5:07 pm  
Blogger bibliofagos said...

Ευχαριστώ φίλε Πατριάρχη. Η επιθυμία μου είναι να μιλώ πάντα επί της ουσίας. Ας μιλήσουμε. Πολλές ευχές επίσης.

7:42 pm  
Anonymous Bloomington Waterproofing said...

This was great to read thank you.

5:39 am  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter