Monday, December 04, 2006

Συγγραφέας εν συγχύσει

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου πιθανώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αξιοπρόσεκτη συγγραφέα, αν δεν προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποδείξει ότι είναι. Μετά την εκτίναξη στα ύψη των ευπώλητων του γνωστού πρώτου βιβλίου της και την καταβαράθρωση από την επίσημη κριτική, είναι κατά τη γνώμη μου μια συγγραφέας εν συγχύσει. Και δεν θα πάψει να είναι αν δεν αποδεχτεί αυτό που στην πραγματικότητα είναι και μπορεί να κάνει. Δεν είμαι ο αρμόδιος και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει βέβαια να κάνει, αλλά θλίβομαι όταν βλέπω τέτοια φαινόμενα. Ανθρώπους που θυσιάζουν ώρες στο γράψιμο ?και είναι φανερό ότι το κάνει- χωρίς να πετυχαίνουν τον στόχο τους. Στο καινούριο της βιβλίο, "Μακάριοι οι πενθούντες" από τις εκδόσεις Πατάκη, που το ορίζει ως αστυνομικό, ακολουθεί τη σύγχρονη τάση να ανακατεύει έλληνες και ξένους, μεταμοντέρνους τρόπους, όπου η μια ιστορία μπαίνει μέσα στην άλλη, αφηγητές συγγραφείς, που γράφουν μέσα στο μυθιστόρημα το δικό τους μυθιστόρημα. Και μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργεί μια σούπα χωρίς γεύση και ουσία. Το μόνο που μένει είναι ένα ιδιαίτερο χιούμορ της συγγραφέως, αυτό που τη σώζει και τη χαρακτηρίζει. Το οποίο χιούμορ θα ήταν όαση στο βιβλίο, αν δεν εξαντλείτο κατά το μέγιστο μέρος του στην προσπάθεια να αποδείξει αυτό που είπα και παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο σίγουρα διαβάζεται ευχάριστα από τη μερίδα εκείνη του κοινού, που της έχει απομείνει πιστό μετά την πρώτη της επιτυχία.
Παραθέτω το κείμενο από το οπισθόφυλλο.
"Στο νέο μυθιστόρημα της Μάιρας Παπαθανασοπούλου το πιο συναρπαστικό δεν είναι ότι ο επιθεωρητής Μακντάουαλ κάνει γερές προσπάθειες να ξεμπλέξει μυστήρια και φόνους στην έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσα υπόθεση όπου τον βάζει να πρωταγωνιστεί η δημιουργός του, μια φτασμένη Ελληνοβρετανή συγγραφέας αστυνομικών περιπετειών με διεθνές κύρος. Το πλέον ελκυστικό και ανατρεπτικό στοιχείο σ' αυτό το μυθιστόρημα, όπου η αστυνομική πλοκή είναι μόνο η αφορμή να μιλήσει κανείς για όσα συνθέτουν την ίδια τη ζωή, τις σχέσεις και τις ανθρώπινες υπάρξεις συνολικά, αποτελεί το γεγονός ότι η δημιουργός του επιθεωρητή και των κατορθωμάτων του αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό ενδεχόμενο να πέσει και η ίδια θύμα μιας ψυχρά υπολογισμένης δολοφονίας."

5 Comments:

Blogger artois said...

H Παπαθανασοπούλου θα μπορούσε να κάνει πολύ καλή καριέρα στα Άρλεκινς.

2:35 am  
Blogger bibliofagos said...

artois
Προσωπικά δεν μπαίνω σε διαδικασία υποδείξεων αγαπητέ φίλε.

10:46 am  
Blogger ellinida said...

Καλημέρα ! :)))

9:54 am  
Blogger bibliofagos said...

ellinida
Καλό βράδυ.

12:22 am  
Blogger Liondas said...

Με τούτα και με κείνα έχεις μπει στη λογική που θέλουν οι κατεστημένες ομάδες των "Νέων", της "Ελευθεροτυπίας", του "Βήματος" και της "Καθημερινής". Θέλω να πω ότι υπάρχουν 5-6 ονόματα που χαράσσουν γραμμές κι όλοι οι άλλοι ακολουθούν. Δηλαδή, ο μελλοντικός γραμματικός της ιστορίας της λογοτεχνίας θα βασιστεί στα βιβλία που έχουν προβάλει η Χαρτουλάρη, ο Μπουκάλας, ο Κούρτοβικ, ο Μπακουνάκης και οι Σχινά και Χατζηβασιλείου; Κι εσύ που λές ότι είσαι ένας απλός "βιβλιοφάγος", αν τολμάς μπες σε ένα βιβλιοπωλείο και αγνόησε τους καταλόγους των λεγόμενων "ευπώλητων" και πιάσε το μυθιστόρηγμα ενός άγνωστου που δεν τον πρόβαλαν οι παραπάνω... Άστα να πάνε, αφού όλοι ξέρουμε ότι παίζονται παιγνίδια. Φιλικά!

8:52 pm  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter