Sunday, June 17, 2007

ΚΙΝΔΥΝΟΣ;

Ετοιμαζόμουν να ποστάρω κάποιους τίτλους βιβλίων σαν πρόταση για το καλοκαίρι όταν έμαθα για την ξαφνική απόφαση του αγαπητού reader's diggest να αποσυρθεί από το χώρο. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη διότι το συγκεκριμένο μπλογκ είναι από τα παλαιότερα και τα πλέον αξιόπιστα στην μπλογκόσφαιρα. Δεν γνωρίζω τον άνθρωπο πίσω από το όνομα που διάλεξε να χρησιμοποιεί, έχω όμως διακρίνει στην πορεία αυτών των μηνών ότι πρόκειται για άτομο έντιμο, καλοπροαίρετο, με γνώσεις και ιδέες. Γεγονός που μόνο να προσθέσει είχε στην υπόθεση της λογοτεχνίας. Πρόσφατα ξεκίνησε μια καινούρια δραστηριότητα με συνεντεύξεις που συζητήθηκαν. Γι' αυτό αξίζουν οι ιδέες. Γιατί δημιουργούν συζητήσεις και κάτι κινείται μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα της συμβατικότητας και του κατεστημένου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις αντιδράσεις των διαφόρων παρά μόνον ό,τι διαβάσαμε στα σχόλια του αγαπητού μπλόγκερ. Γνωρίζουμε όμως ότι κάποιοι από το χώρο αισθάνονται τον "κίνδυνο" να τους απειλεί. Ποιόν κίνδυνο; Της αποκάλυψης της ανεπάρκειάς τους. Αυτό που συντηρεί το κατεστημένο όλων των εποχών και επιτρέψτε μου να πω όλων των χώρων. Ανεπάρκεια, μετριότητα, φθόνος και απαξίωση.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαρκή ούτε κάτι σημαντικότερο του μέτριου. Έχω όμως τη δύναμη να το ομολογήσω γιατί δεν εξαρτώμαι από κανέναν.
Το παρόν μπλογκ συμπαραστέκεται στον reader's diggest και υποκλίνεται στην προσπάθειά του να κρατήσει ψηλά τον πήχυ των βιβλιόφιλων μπλογκς και της εντιμότητας.
Σαν διαμαρτυρία θα διατηρηθεί αυτό το ποστ για 1 εβδομάδα.
Δεν ελπίζω η κακοήθεια να εκλείψει. Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να την διαχειριστούμε χωρίς να υποχωρήσουμε. Περιμένω και από άλλους φίλους μπολόγκερς να πράξουν κάτι αντίστοιχο. Με την ελπίδα ότι εμείς σ' αυτό το χώρο μπορούμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε αδέσμευτοι.

26 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Το blog του reader;s digest ελάχιστες φορές είχα την ευκαιρία να το επισκεφθώ, όμως θεωρώ ΄τοι είναι ένα από τα καλύτερα του χώρου. Ο κίνδυνος στον οποίον αναφέρεσαι είναι υπαρκτός, αλλά αν προσέξουμε όλοι πιστεύω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε με κατάλληλο συντονισμό των προσπάθειών μας.

3:40 pm  
Blogger bibliofagos said...

Αγαπητέ akamas
σίγουρα είσαι καινούριοςά στο χώρο για να μην είχες την ευκαιρία να επισκεφτείς το συγκεκριμένο μπλογκ. Θα ήταν χρήσιμο να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας. Πώς το εννοείς εσύ όμως;

6:19 pm  
Blogger Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Προσυπογράφω το ποστ σας για τον Reader.

7:04 pm  
Anonymous Anonymous said...

Μερικές σκέψεις εκ του προχείρου είναι να συντονίσουμε τα blog μας, και αν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε μια λέσχη ανάγνωσης είτε από κοντά είτε μέσω blogs. Απόεκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύουμε κάποιους καλούς συγγραφείς ή κάποια καλά βιβλία που ανακαλύπτουμε ως βιβλιοφάγοι, καθώς πιστεύω ότι γίνονται αξιόλογα πράγματα τα οποία δεν τα ανακαλύπτουμε καθώς είναι θαμμένα από το κατεστημένο του χώρου. Είπα δυο σκέψεις μου αρκετά γρήγορα, δεν ξέρω εαν τις βρίσκετε σωστές ή όχι, με την συζήτηση μπορεί να βρεθούν και καλύτερες.

7:46 pm  
Blogger bibliofagos said...

Λεία Βιτάλη
Καλωσήλθατε. Και ευχαριστώ.

1:09 am  
Blogger bibliofagos said...

akamas
Όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει συνεργασία. Όμως δεν σας βρίσκω σαν μπλόγκερ.

1:10 am  
Anonymous Anonymous said...

Το blog μου είναι www.akamas.wordpress.com, ελπίζω να σας δω και στο δικό μου.

4:30 pm  
Anonymous Anonymous said...

Το blog του reader το επισκεπτόμουν συχνά. Προσεγμένο, απ' τα καλύτερα του χώρου.
Ο καθένας έχει δικαίωμα στο ξεκίνημα ή και στο κλείσιμο ενός μπλοκ, κι όχι μόνον.
Αυτό όμως που πραγματικά αναρωτιέμαι είναι μήπως λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε μάθει να στεκόμαστε κριτικά απέναντι στους άλλους και όταν οι άλλοι κρίνουν εμάς ή αυτούς που υπαρασπιζόμαστε μαζεύουμε την ουρά κάτω απ τα σκέλια και την κάνουμε;

5:40 pm  
Anonymous Anonymous said...

I can't digest it! Διαβάζοντας το blog του reader's digest δε χρειαζόταν να ανατρέξω σε κανένα άλλο έντυπο για την εγχώρια λογοτεχνία.
΄Οσοι τον γνωρίζετε θα πρέπει να τον μεταπείσετε…

6:19 pm  
Blogger bibliofagos said...

akamas
Φυσικά θα σε επισκεφτώ φίλε μου.

6:34 pm  
Blogger bibliofagos said...

admin
Αγαπητέ φίλε καλωσήλθες. Δεν θεωρώ ότι αναφέρεσαι ακριβώς στην περίπτωση του reader's diggest. Εκτός κι αν έχω καταλάβει λάθος. Ποιό είναι το μπλογκ σου για να ανταποδώσω την επίσκεψη;

6:38 pm  
Blogger bibliofagos said...

thiacia
Καλωσήλθες κι εσύ φίλε. Σίγουρα ο reader ήταν ο καλύτερος από όλους μας, εννοώ σε σχέση με τα βιβλιοφιλικά μπλογκς. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου σε όλα υποδεέστερο αλλά κάνω τις προσπάθειές μου. Δυστυχώς δεν τον γνωρίζω προσωπικά για να προσπαθήσω να τον μεταπείσω. Μπορεί νομίζω όμως ο καθένας να του στείλει ένα μέιλ.

6:41 pm  
Anonymous Anonymous said...

φιλε bibliofage

Δεν έχω δικό μου μπλοκ, προς το παρόν τουλάχιστον. Όπου βλέπω φως μπαίνω, χωρίς να περιμένω ανταπόδοση.
Δεν μιλώ για τον reader. Μιλησα με αφορμή τον reader.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

6:50 pm  
Anonymous Anonymous said...

Φίλε βιβλιοφάγε σημασία δεν έχει απλά και μόνο να ανταποδίδουμε επισκέψεις, αλλά αν μπορο΄τμε να κάνουμε κάτι ελάχιστο στον τομέα της λογοτεχνίας.

10:16 pm  
Anonymous Anonymous said...

Φίλε βιβλιοφάγε περιμένω τις δικές σου προτάσεις για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα.

4:41 pm  
Blogger bibliofagos said...

akamas
Δεν ξέρω τι προτάσεις περιμένετε αγαπητέ. Αν η λογοτεχνία κινδυνεύει προσωπικά έχω τις λιγοτερες πιθανότητες να τη σώσω. Το μόνο που ξέρω να κάνω είναι να διαβάζω και να λέω την όποια γνώμη μου. Κάποτε είχα προτείνει και βραβεία για να στηρίξουμε τις γνώμες μας πιο χειροπιαστά. Τίποτε άλλο δεν έχω να προτείνω. Αλλά και αν έχω να προτείνω ποιός θα εισακούσει;

11:39 pm  
Blogger reader's-diggest said...

Αγαπητέ μαζί με την καλησπέρα μου και τις ευχαριστίες μου για τα καλά σου λόγια μια μικρή τοποθέτηση. Επειδή ξεκινήσατε και εσείς αρκετούς μήνες νωρίτερα αυτό το μπλογκ ήταν κοινή τότε η αίσθηση των ''απέξω'' ότι μπλόγκερς=γραφικοί που γράφουν πέντε βλακείες ή τα σώψυχά τους στο ιντερνετ. Σιγά σιγά η λογική αλλάζει, ο αριθμός των μπλογκ και των επισκεπτών μεγαλώνει και κάποιοι είναι λογικό να νοιώθουν ανασφάλεια. Είτε γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όσα συμβαίνουν, είτε κυρίως γιατί δεν μπορούν να τα καταλάβουν. Στο χέρι το δικό σας και όλων των υπολοίπων αξιόλογων βιβλιόφιλων μπλόγκερς είναι όχι μόνο να διαφυλάξουν το οικοδόμημα αλλά να το μεγαλώσουν και να του δώσουν ακόμη περισσότερη αξιοπιστία. Η ιδέα που διάβασα λίγο πιο πάνω για μια ''λέσχη ανάγνωσης'' των μπλόγκερς είναι εξαιρετική και δείχνει το πνεύμα προόδου και το φρέσκο αέρα που πνέει. Θα μπορούσε να λειτουργεί ακόμη και σαν δανειστική βιβλιοθήκη ή να έχει πολλές ακόμη λειτουργίες. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας.

3:16 am  
Blogger ioeu said...

Αγαπητέ βιβλιοφάγε,
έχετε την εκτίμησή μου!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Η ευγένειά σας είναι...διακριτή.

(reader! αν διαβάσεις το σχόλιο αυτό, εξακολουθώ να μην μπορώ να στείλω στο mail σου...)

10:01 am  
Blogger bibliofagos said...

@reader's diggest
Ευχαριστώ αγαπητέ για την επίσκεψη. Η μπλογκόσφαιρα μοιάζει ήδη να μην είναι η ίδια με την απουσία σας. Οι υπόλοιποι θα κάνουμε ότι μπορούμε με τα μικρά μας μέσα (ελάχιστος χρόνος, κάποιες ιδέες, καλή διάθεση, επιμονή). Ελπίζοντας ότι τίποτα δεν είναι οριστικό σ' αυτόν τον χώρο είμαστε εν αναμονή.

12:36 pm  
Blogger bibliofagos said...

@ioeu
Καλωσήλθατε κι εσείς.

12:37 pm  
Blogger Thiacia said...

Επειδή δεν μπορώ να στείλω e-mail στον reader's digest, το κοινοποιώ εδώ:


Αγαπητέ Reader's Digest,
Ίσως δε θα ’πρεπε να σας επηρεάζουν τόσο πολύ οι απόψεις του καθενός. Για όλους μας υπάρχει ένα υστερόγραφο που είτε μας δικαιώνει είτε μας πικραίνει.
Πιστεύω πως στη δική σας περίπτωση η ανταπόκριση των bloggerfan σας δικαιώνει και σας φορτίζει με την «υποχρέωση» να συνεχίσετε. Αν και κάποιες φορές έχετε εκφραστεί αρνητικά για βιβλία που με αφορούσαν, δε σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να
προσβάλω τα γραφόμενά σας. Άλλωστε, εκεί έξω, υπάρχει κοινό… για όλα!

Το δικό μου υστερόγραφο για το blog σας

Βλέπουν τον καθρέφτη, βλέπουν την ώρα,
ρωτούν αν είναι τρέλα τάχα ή λάθος,
«όλα τελείωσαν» ψιθυρίζουν «τώρα»,
πως θ' αναβάλουν βέβαιοι κατά βάθος.
Ιδανικοί Αυτόχειρες
Κ.Γ. Καρυωτάκης

8:35 pm  
Anonymous Anonymous said...

Από τον εως τώρα διάλογο πιστεύω ότι έχουν βγει τρεις προτάσεις, η πρότασή σας βιβλιοφάγε για βραβεία bloggers, η πρόταση τοθ readers' digest για έναν τρόπο δανεισμού βιβλίων και η δική μου για μια λέσχη ανάγνωσης. Από εκεί και πέρα με τις μικρές μας δυνάμεις ο καθένας μπορούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσει κάτι.

10:20 pm  
Blogger bibliofagos said...

thiacia
Το μπλογκ μου είναι ελεύθερο για όσους φίλους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν αγαπητέ, ιδιαίτερα για να απευθύνουν μήνυμα στον reader.

11:42 pm  
Blogger bibliofagos said...

akamas
Σ' αυτό που με βρίσκεται σύμφωνο είναι τα βραβεία, διότι το έχω δουλέψει στο μυαλό μου. Αλλά και για ό,τι άλλο δεν λέω όχι. Υπάρχουν και τα μέιλ αγαπητέ.

11:44 pm  
Anonymous Anonymous said...

Πως ακριβώς το έχετε σκεφτεί;

5:37 pm  
Blogger bibliofagos said...

Μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενο ποστ μου που είχα κάνει την πρόταση των βραβείων. Ρίξτε μια ματιά και τα ξαναλέμε. Θέλει μια μικρή οργάνωση. Εμείς έτσι κι αλλιώς διαβάζουμε βιβλία.

2:11 am  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter