Thursday, March 22, 2007

Ο Μπερνάρ, η Κατρίν και ο Τάκης

Οι αμιγείς εκπομπές λόγοτεχνίας στην ελληνική τηλεόραση είναι ελάχιστες. Αν δεν απατώμαι είναι "Τα βιβλία στο κουτί" (όπου κουτί=τηλεόραση) στην ΕΤ 1 και η εκπομπή του αειθαλούς Β. Βασιλικού στην ΕΤ 3. Σ' αυτές τις εκπομπές στριμώχνονται οι συγγραφείς προσπαθώντας να αρθρώσουν τον προσωπικό τους λόγο διακοπτόμενοι πολλάκις από τους παρουσιαστές. Ή μιλούν στην κάμερα ναρκισευόμενοι περιαυτολογώντας. Ή κάποιοι άλλοι τους κολακεύουν για την υψηλή ποιότητα της γραφής τους έχοντας ή προφανώς όχι διαβάσει τα λογοτεχνικά τους πονήματα. Και προς Θεού δεν συχνάζουν εκεί ποιητές πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν τις έχει συλλάβει το μάτι μου.
Και ξαφνικά εγένετο φως. Εξ εσπερίας. Ο παλαίμαχος πλέον μεσιέ Μπερνάρ Πιβώ, έχοντας κλείσει τον κύκλο του στην κουλτουριάρα γαλλική τηλεόραση κάνει ένα σάλτο βιβάντε στην ημιθανή ελληνική τηλεόραση. Και ανακαλύπτουμε έκθαμβοι ότι οι εκπομπές λόγου είναι εκπομπές προσώπων. Καμία σχέση η δομή της εκπομπής, η σκηνοθεσία, το είδος του βιβλίου, ο συγγραφέας, το ίδιο το λογοτέχνημα. Εκείνος που κατευθύνει είναι ο Πιβώ. Και μόνον αυτός. Οι ερωτήσεις του, οι παρεμβάσεις του, το βλέμμα του, το αποδεικτικό στοιχείο ότι έχει αναγνώσει το βιβλίο το οποίο παρουσιάζει. Με τέτοιον παρουσιαστή ακόμη και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος μοιάζει γιγάντιος συγγραφέας. Ακόμη και το προβληματικό "Μυθιστόρημα του Ξενοφώντα" αναδεικνύεται σε έργο ζωής υψηλών προδιαγραφών. Η Κατρίν Βελισσάρη του ΕΚΕΒΙ, ως νέα σιδηρά κυρία του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου κατόρθωσε να προβάλει τους γαλλοτραφείς και γαλλομαθείς προστατεύομενούς της με έναν τρόπο αφοπλιστικό. Εύγε.
Οι εκπομπές θα είναι 6 όπως μας ενημέρωσαν. Και μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν η Έρση Σωτηροπούλου και ο Βασίλης Αλεξάκης. Ας τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας.
Αγαπητή κυρία Σχινά δεν απέχετε πολύ από τον κύριο Πιβώ. Έχετε άποψη, λέγειν, εμφάνιση, γνώσεις, και ετοιμότητα. Σας λείπει η τόλμη. Το έτερον ήμισυ της εκπομπής σας πατώνει λίγο, όχι λόγω βάρους πλέον, αλλά λόγω βαρύγδουπης και σοβαροφανούς εν γένει παρουσίας στην κριτικογραφία. Όσο για τον κύριο Βασιλικό ας μη θεωρηθώ κακεντρεχής. Ο Πέτρος Τατσόπουλος, αν και νάρκισσος, είχε περισσότερο ενδιαφέρον στις επομπές του.
Η εκπομπή του Πιβώ είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αυτοαναιρείται. Εκτός και αν αποτελεί το πρώτο μέρος και άλλων εκπομπών. Η απορία του ελληνικού επαρχιώτικου κοινού είναι: Αφού μεταδίδεται στην Ελλάδα από το Εθνικό κανάλι πρέπει οπωσδήποτε οι συγγραφείς να είναι μεταφρασμένοι στα γαλλικά; Το ΕΚΕΒΙ όμως αποτελεί κέντρο χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Μαθαίνουμε ότι συνέβαλε και το Γαλλικό Ινστιτούτο σε μια προσπάθεια διάδοσης της γαλλικής κουλτούρας και γλώσσας. Ποιά προσπάθεια διάδοσης της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας κάνει το ΥΠΠΟ;

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kalytera na afisete tous kritikous kai na synehisete me ta vivlia eiste kalyteros ekei. O kos Hatzivasileiou einai koryfaios. Mperdeyete ti sovarotita me ti sovarofaneia agapite. An ehoume enan axio kritiko aytos einai o hatzivasileiou.

11:04 pm  
Blogger bibliofagos said...

Αγαπητέ ανώνυμε
γράφω την άποψή μου όπως κι εσείς γράφετε τη δική σας. Έχουμε και οι δυο το δικαίωμα να το κάνουμε.

11:28 pm  
Blogger Librofilo said...

Η εκπομπή ήταν εκπληκτική.Μου έκανε εντύπωση ο Θεοδωρόπουλος,που είχε αφήσει την συνηθισμένη του "πόζα" και "έπαρση" που τον διακρίνει (ακόμα και όταν περπατάει).Ήταν απλός,κατανοητός με έξοχα Γαλλικά και με χιούμορ.Η δε συζήτηση υπέροχη.Ας τα βλέπουν οι δικοί μας "φωστήρες".Εκπομπή γιά το βιβλίο δεν χρειάζεται να είσαι κριτικός ή συγγραφέας γιά να παρουσιάσεις,εδώ μας τρώει η σοβαροφάνεια.By the way,η θεαματικότητα της εκπομπής ήταν 1.5%,σχεδόν μηδενική δηλαδή...

10:48 am  
Blogger bibliofagos said...

@librofilo
Tο 1,5% είναι αναμενόμενο για εκπομπές αυτού του είδους. Δεν με εκπλήσσει καθόλου. Στην Γαλλία είχε υψηλή θεαματικότητα αλλά εκεί υπήρχε χρόνια. Αν είχαμε τέτοιους ανθρώπους και εδώ θα βελτιωνόταν η κατάσταση. Δυστυχώς από ό,τι έχω αντιληφθεί σε μας λειτουργούν οι παρέες και μόνον οι παρέες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που ως γνωστόν επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

11:28 am  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter