Tuesday, June 05, 2007

Τα καλύτερα του 2006

Υποσχέθηκα στο κatoikidio ότι θα αναρτήσω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο μπλογκ του σχετικά με τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα των επισκεπτών του για το 2006. Θεωρώ ότι το κατοικίδιο χειρίστηκε σωστά το θέμα και κάποια δυσκολία που προέκυψε. Επίσης θεωρώ ότι είχε συμπεριλάβει έναν μεγάλο κατάλογο με βιβλία, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν αυτό ακριβώς που προτιμούσαν.
Παραθέτω τα 5 πρώτα, όπως είναι αναρτημένα και στο μπλογκ του κατοικίδιου.
Πρώτο βιβλίο με 142 ψήφους ήρθε το «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη,
δεύτερο «Η Ιερή Παγίδα» της Λείας Βιτάλη (132 ψήφοι),
τρίτο «Η Γυναίκα που Πετάει» του Μένη Κουμανταρέα (108 ψήφοι).
Ακολουθούν «Μαμάδες Βορείων Προαστείων» της Παυλίνας Νάσιουτζικ (84 ψήφοι), και η «Στενογραφία» του Κώστα Μαυρουδή (72 ψήφοι).
(Ευχαριστώ το κατοικίδιο που 'εδωσε την άδεια της αναδημοσίευσης).

Νομίζω ότι με τόση κινητικότητα και ψηφοφορίες για τα βιβλία μπορούμε να υπολογίζουμε και στη θέσπιση του βραβείου των μπλογκς.

8 Comments:

Blogger Katoikidio said...

Φίλε Βιβλιοφάγε,
Ειλικρινά μας τιμάτε ανεβάζοντας το πόστ σας με τα πρώτα πέντε βιβλία της ψηφοφορίας μας. Είναι γεγονός ότι βλέποντας τις ψηφοφορίες άλλων βιβλιόφιλων ιστολογίων είχαμε προβληματιστεί βαθειά, καθώς διακρίναμε πως οι υποψηφιότητες ήταν μια ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων βιβλίων. Η ευκαιρία να ξεφύγουμε απο τη νοοτροπία της παρέας μάς δόθηκε με τον μακρύ κατάλογο των υποψηφιοτήτων του περιοδικού Δέκατα. Ετσι σε συνδυασμό με τις υποψηφιότητες των άλλων περιοδικών, κατορθώσαμε να φτιάξουμε ένα κατάλογο που περιείχε όλα σχεδόν τα καλά ελληνικά βιβλία. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι απο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διότι ακόμη και στα πρώτα πέντε μας καταγράφονται όλες οι τάσεις της βιβλιογραφίας του 2006: Ιστορικό μυθιστόρημα, γυναικεία λογοτεχνία, κλασική και δύσκολη λογοτεχνία. Οσον αφορά τα βραβεία, σκεφτήκαμε κι εμείς ως παρέα να θεσπίσουμε κάποια συμβολικά χρηματικά έπαθλα, αλλά τελικά αποφασίσαμε να μην πέσουμε στην παγίδα του κατεστημένου. Θεωρούμε πως και μόνο η ευκαιρία των συγγραφέων να μπούν στη μακριά λίστα των υποψηφιοτήτων και να εναργοποιήσουν τους ψηφηφόρους τους είναι μια επιβράβευση.
Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά
Κατοικίδιο και ομάδα

2:23 pm  
Blogger bibliofagos said...

Αγαπητό κατοικίδιο, σχετικά με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας νομίζω το θέμα το έχουμε εξαντλήσει. Σχετικά με το θέμα των βραβείων θεωρώ ότι δεν το έχουμε εξαντλήσει και απορώ γιατί η βράβευση από τα μπλογκς θα ήταν σύμπλευση με το κατεστημένο ενώ οι ψηφοφορίες δεν είναι. Όμως αυτό χρειάζεται αρκετή κουβέντα η οποία μπορεί να γίνει στο μέλλον. Και μπορεί να με πείσετε ή να σας πείσω, αυτό σημαίνει καλοπροαίρετος διάλογος. Στο σημείο που δεν συμφωνώ μαζί σας είναι στο ότι "δώσατε ευκαιρία" στους συγγραφείς να μπουν σε λίστα και να ενεργοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Θα έλεγα ότι αν οι ψηφοφόροι ενεργοποιήθηκαν από τους συγγραφείς τα αποτελέσματα αλλάζουν σε αξία (πράγμα που δεν θέλω να πιστεύω βέβαια) ενώ θεωρώ ότι εμείς σαν μπλόγκερς δεν είμαστε σε θέση να "δώσουμε ευκαιρία" σε συγγραφείς αυτού του μεγέθους. Το θεωρώ ατυχές αυτό με τη συμπάθειά μου. Και πάντα με καλοπροαίρετη διάθεση που πηγάζει από την εκτίμησή μου στο πρόσωπο των συγγραφέων.

10:47 pm  
Blogger Katoikidio said...

Φίλε Βιβλιοφάγε,
Λάθος πήρατε την έκφραση. Εννοώ ότι δώσαμε το έναυσμα σε βιβλιόφιλους με διαφορετικές προτιμήσεις απο εκείνες του κατεστημένου κύκλου να ψηφίσουν τα βιβλία και τους συγγραφείς που αγαπούν μέσα απο μια διευρυμένη λίστα. Αυτή την ενεργοποίηση εννοούσα.Οχι υποκινούμενη απο τους συγγραφείς προς Θεού!
Οσον αφορά τη θεσμοθέτηση βραβείων απο μας τους μπλόγκερς, θα πρέπει να γίνει σε μια βάση που θα μπάζει το λιγότερο νερό. Κι ας είναι τα βραβεία μας εισιτήρια για κάπου εξωτικά και μακρινά! Ας μην είναι χρηματικό έπαθλο γιατί δεν πρέπει επ' ουδενί να ταυτισθούμε με την πεπατημένη!

12:06 am  
Blogger bibliofagos said...

Τότε συμφωνούμε. Όσο για τα βραβεία είναι υπό συζήτηση.

9:45 pm  
Anonymous Anonymous said...

Καλημέρα και από εμένα. Κατ' αρχάς ήθελα να ρωτήσω πότε έγινε η ψηφοφορία. Και ήθελα να επισημάνω ότι για την θέσπιση βραβείου των blogw θεωρώ ότι απαιτείται η δημιουργία ενός δικτύου.

8:23 am  
Blogger bibliofagos said...

akamas
Αγαπητέ καλωσήλθατε. Έχω προτείνει να θεσπισθούν λογοτεχνικά βραβεία των μπλογκς και έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις μεταξύ μας. Μπορείτε να δείτε κάποιες και σε προηγούμενα ποστ αυτού του μπλογκ. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει πουθενά. Κάπου συμφωνούμε, κάπου διαφωνούμε. Θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες ακόμη επικοινωνίες. Και κάποτε να είστε σίγουρος/η ότι θα θεσπισθούν. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει, ακριβώς για να είναι κάτι διαφορετικό από το κατεστημένο. Φυσικά και θα απετηθεί δίκτυο, όπως πολύ σωστά επισημάνατε.

11:21 pm  
Anonymous Anonymous said...

Αν πιστεύετε ότι μπορώ και εγώ να βοηθήσω κάπου μέσα από το δικό μου blog είμαι στην διάθεσή σας.

3:42 pm  
Anonymous Anonymous said...

Good for people to know.

8:39 am  

Post a Comment

<< Home

Free Web Site Counter
Site Counter